Condiments tradicionals japonesos essencials

En general no es considera possible cuinar autèntic menjar japonès sense shō-yu (salsa de soja), miso i dashi.

  • Shō-yu (salsa de soja), dashi, mirin, sucre, vinagre d’arròs, miso, sake.
  • Konbu, katsuobushi, niboshi.
  • Ceba, all, porro, cibulet, escalunya (tots desaprovats pel budisme, però populars en el Japó modern).
  • Llavors de sèsam, oli de sèsam, sal de sèsam (Gomashio), furikake, nous o cacauets com amaniments.
  • Wasabi, mostassa, pebre vermell, gingebre, fulles de shiso, Sansho, cítrics.

Begudes típiques del Japó

  • Amazake.
  • Genmaicha: te verd combinat amb arròs marró torrat.
  • Hojicha: te verd torrat sobre carbó de llenya.
  • Kombucha (te): un te abocada amb kombu donant un sabor ric en glutamat monosòdic.
  • Matcha: te verd polvoritzat.
  • Mugicha: te d’ordi, se serveix fred a l’estiu.
  • Sencha: fulles de te tractades amb vapor, seques. Umecha: te amb umeboshi, amarg i refrescant.

Els plats més típics del Japó

  • Onigiri: L’onigiri és simplement una bola d’arròs farcida amb diferents ingredients com tonyina, anguila, salmó o verdures entre d’altres. Generalment tenen forma de triangle o oval, i es envolta amb alga nori.
  • Tonkatsu: Aquest plat és bàsicament una milanesa de costella de porc arrebossada en pa ratllat japonès i fregida. La hi serveix tallada a trossos amb arròs o vegetals.
  • Udon: El Udon és un plat a base de fideus gruixuts de farina que se serveixen normalment en brou dashi (brou de peix), salsa de soja i mirin, al qual se li afegeixen altres ingredients com ceba i tofu.
  • Ramen: El plato contiene un caldo delicioso con raciones de carne de cerdo, huevo, pasta de pescado y varias verduras, entre ellas cebollas, ajo y hasta algas.

https://mirandohaciajapon.com/tipicos-platos-japoneses/


Aquí teniu un vídeo del canal de YouTube d’El País ensenyant a fer ramen amb productes espanyols.

Ingredients bàsics

Els fideus són part essencial de la cuina japonesa. Els fideus gruixuts de blat són uns dels més tradicionals. En el darrer segle s’han popularitzat al Japó els fideus d’estil xinès. Els fideus es fan servir en sopes o freds amb salses.

L’arròs és el conreu més important del Japó com reflecteix que s’havia fet servir de moneda i que la paraula japonesa per designar l’arròs bullit, gohan o meshi té el significat general de » menja «, per exemple l’esmorzar del matí, (asagohan), literalment significa » arròs del matí «. La majoria de l’arròs que es ven es fa en forma d’hakumai (arròs blanc). Una altra forma comuna d’arròs és el tipus mochi que està amb grans més enganxats que l’hakumai i normalment es fa servir per al sekihan (arròs amb fesols vermells) o per fer pastissos d’arròs.

El pa no és tradicional però des del segle XIX és comú al Japó i s’anomena pan

El Japó és un país marítim i, com als Països Catalans, es menja molt de productes del mar.